Zagorje Blues Etno Festival #3

Treće izdanje Zagorje Blues Etno Festivala održalo se na 4 lokacije Krapinsko-zagorske županije od 15. do 18.11. u 4 besplatna, glazbeno-zabavno-edukativna programa.

Na otvorenju Zagorje Blues Etno Festivala, u Muzeja Žitnica u Sv. Križ Začretju, organizirane su 3 koncertne promocije novih albuma. Splitski Sunnysiders predstavili su ploču “14 kartolina s daleke obale” na kojoj su obrade pjesama bivšeg Hrepićevog sastava Daleka obala u blues aranžmanima. Hrepić je istaknuo ”backstage po svom guštu”, misleći na Lovrenčićev spomen atelje, a slično je oduševljenje prostorom i publikom pokazao talijanski blueser Mike Sponza. On je izveo nekoliko pjesama s novog CD-a “Ergo Sum”, koji je nastao inspiriran antičkom poezijom iz doba Rimskog carstva. Tomislav Goluban, organizator i idejni začetnik ovog festivala, u pratnji svog sastava predstavio je 8. studijski album “Kaj Blues Etno” – fuziju bluesa i naše tradicijske glazbe. Završnim zajedničkim muziciranjem, izvođači su pozitivnu energiju s pozornice uspješno prenijeli na publiku. Nakon koncerta uslijedilo je druženje i razgledavanje izložbe fotografija Gorana Kauzlarića.

Drugi dan festivala u Krapinskim Toplicama bio je fantastičan spoj okusa i glazbe, slastica i tradicijskih instrumenata. Glavni ”kuhar” bio je vrsni instrumentalist i kreator tradicijskih glazbala, Stjepan Večković, koji je na različitim glazbalima pokazao svoje vještine i objasnio publici na koji se način izrađuju i sviraju. U intimnom prostoru Lucija slastica, s fenomenalnom publikom i briljantnim Večkovićem, festivalski cilj spoja edukacije i zabave došao je do izražaja.

OŠ August Cesarec u Krapini, bila je domaćin edukativnog programa “Usna harmonika u blues glazbi” trećeg dana festivala. Voditelj programa Tomislav Goluban, učenike je upoznao s dijatonskom usnom harmonikom, a u suradnji sa njemačkom tvornicom “Hohner” polaznici su dobili besplatan primjerak ovog instrumenta.

Završna večer Zagorje Blues Etno Festivala održala se u Mokricama. Punkt Beer House ugostio je odličan, karlovački Zamba Blues Band. Trio postava pokazala je zavidno umijeće muziciranja, a odabir autorskih pjesama s njegovog albuma “Home” uz pokoju obradu blues-rock klasika, oduševio je sve prisutne.