Zagorje Blues Etno Festival, 12.-27. studeni 2015.

Zagorje Blues Etno Festival dobitnik je ovogodišnje tradicionalne godišnje nagrade “Simply the Best” koju zajedno dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Inovativni projekt u turizmu – festivali. Nagrada se dodjeljuje za kreativan razvoj turističkih proizvoda, te oblikovanje i unapređenje sadržaja turističke ponude u 2014/2015. godini.

Održano se prvih pet planiranih programa ovogodišnjeg Zagorje Blues Etno Festivala, dok je zadnji, šesti predviđen za 27.11. na vinariji Bolfan Vinski vrh u Hraščini. Pošto je taj termin već davno rasprodan, dodan je novi, i to 04.12.

ZBEF slobodno možemo prozvati novom zagorskom glazbeno-pjesničko-putopisno-gastronomskom poslasticom. Specifičnost ovog mladog festivala je kreativnost u svim tim različitostima, šarolika ponuda u kojoj svatko može pronaći nešto po svom “guštu” te enormna želja i entuzijazam organizatora, dovoljno zrelih da znaju što rade, a opet dovoljno mladih da im se čovjek treba diviti jer su iz entuzijastične ideje razvili zaista hvale vrijedan projekt.

Skup je to prvenstveno glazbenih događanja koja objedinjuju zabavu i edukaciju s naglaskom na multikulturalni pristup. Publici svih uzrasta nudi prisniji pristup glazbi, dok ujedno omogućuje upoznavanje lokalnih zagorskih običaja, autohtone gastronomije i raznolikost turističke ponude.

Lanjsko, premijerno izdanje festivala popraćeno je s oduševljenjem publike, koja je imala samo riječi hvale:

“Ovakvih događaja u Hrvatskom zagorju treba, svima nam je korisno na trenutak pobjeći od stvarnosti.”

“Zagorje Blues Etno Festival je zaista nešto drugačije, raznoliko i vrlo inspirativno!”

12.11.2015. – dan prvi

Drugi Zagorje Blues Etno Festival počeo je edukativnim programom “Usna harmonika u Blues glazbi” u OŠ Zabok gdje je učenicima predstavljena usna harmonika kao jedan od najmanjih puhačkih instrumenata na svijetu. U suradnji sa njemačkom tvornicom “Hohner” polaznici su dobili besplatnu usnu harmoniku kako upravo stečena znanja mogli vježbati i kod kuće.

13.11.2015. – dan drugi

U simpatičnom prostoru Općinske knjižnice u Krapinskim Toplicama gost drugog dana ZBEF-a bio je riječki umjetnik Riccardo Staraj koji je nastupio sa svojim Midnight blues duom. Uz blues svirku, izložbu fotografija i poeziju, gosti su mogli uživati u nesvakidašnjem pretapanju različitih, a tako srodnih oblika umjetnosti. “_Pomalo neobično, a tako prirodno_”, izjavili su neki od posjetitelja, među kojima je bilo i nekoliko istrijana, koji su navratili u Zagorje.

14.11.2015. – dan treći

Vrhunac festivala dogodio se u subotu navečer u Krapini. U Festivalskoj dvorani nastupilo je nekoliko izvođača. Večer je otvorio danski blueser Tim Lothar, izvrsno prihvaćen od publike koja ga dosad u Hrvatskoj nije imala prilike vidjeti ni čuti. Nakon njega jednu pjesmu su izveli učenici osnovnih škola koji su s Golubanom surađivali na projektu “Baltazar”. Uslijedio je nastup kraljice hrvatske blues, jazz i rock scene Zdenke Kovačiček, koju je na gitari pratio Branko Bogunović Pif. Oduševljena publika pred njom nije krila emocije, iskazujući ih gromoglasnim aplauzima te iznenađujućim poznavanjem (i pjevanjem na sav glas) opusa Janis Joplin. Nakon Zdenke na scenu je izašao zagrebački sastav Billie & the Kids, izvodeći rhythm & blues glazbu 50-ih godina prošlog stoljeća. Uz njih su nastupili i plesači škole “Back to Swing” te su poveli publiku stazama glazbene prošlosti. Kao posljednji izvođač nastupio je domaćin i organizator festivala Tomislav Goluban sa svojim “Super bendom”. Kraj koncerta objedinio je sve izvođače koje je predvodila Zdenka Kovačiček u izvedbi pjesme ”Žena za sva vremena” . Publika je s krapinskog koncerta izlazila nasmiješena, pjevušeći, a oduševljenje je pokazao je i posebni gost, danski veleposlanik u Hrvatskoj, gospodin Anders Christian Hougard.

15.11.2015. – dan četvrti

Gospel koncert vokalnog sastava The Messengers održao se u nedjelju u Mariji Bistrici u Bazilici Majke Božje Bistričke. Bazilika je bila lijepo popunjena, publika ganuta, Messengersi očekivano na nivou. Sastav je okupio zaljubljenike u duhovnu glazbu i a capella pjevanje, a izvodeći gospel i negro spiritual glazbu na svoj specifičan i prepoznatljiv način pokazali su da je duhovna glazba uvijek aktualna u čitavoj svojoj širini. Messengersi, u prijevodu Glasnici, nositelji su radosne vijesti jer su dobra vijest i dobra atmosfera koju prenose nešto što ih prati kroz sve godine pjesme i nastupa. ”Ovaj koncert mi je samo potvrdio da nismo pogriješili s odabirom Bazilike Majke Božje Bistričke kao prostorom za koncerte u sklopu ZBEF-a. Definitivno se vraćamo i dogodine, ova akustika, mistika i mirnoća prostora daju izvrstan balans ostalim događajima na festivalu. “U današnja turbulenta vremena, dobro nam dođe ovakav način smirenja”, našalio se ravnatelj festivala Tomislav Goluban.

18.11.2015. – dan peti

U srijedu je zabočki City Caffe bio domaćin Zagorje Blues Etno Festivala. Trio Quatro Bluesgrass Band, izvrsni glazbenici iz Siska (Predrag Milunić Mils, Čedomir Hajduković, Mario Matošević, Adonis Dokuzović), predvođeni najbržim gitaristom ovih prostora, Damirom Kukuruzovićem, zaintrigirali su publiku različitim glazbenim stilovima i virtuoznim sviranjem. Bilo je tu jazza, bluesa, gipsy melodija i filmske glazbe uz šarmantne priče i brojne zanimljivosti iz glazbene prošlosti. Koncert je završen uz nekoliko biseva u prostoru koji dosad nije imao priliku biti domaćin bluesu i jazzu.

Zagorje Blues Etno Festival polako ali sigurno korača prema tituli manifestacije koja pomiče granice i promiče glazbeni turizam, što je i bila misao vodilja pri njegovom kreiranju. Želim dovesti u Zagorje ljude iz cijele Hrvatske koji će podjednako pridati pažnju i glazbi i kraju u koji su došli, a da pritom uživaju u glazbi vrhunskih profesionalnih glazbenika”, izjavio je ravnatelj festivala, Tomislav Goluban