ZAGORJE BLUES ETNO FESTIVAL #4

Sweet home Zagorje

ZBEF #4 održao se na 6 lokacija u 5 gradova/općina Krapinsko-zagorske županije od 27.10. do 17.11. U 6 besplatnih, glazbeno-zabavno-edukativnih programa sudjelovalo je 8 različitih formacija, 23 izvođača uz 500-tinjak posjetitelja.
Kroz četiri godine održavanja, Zagorje Blues Etno Festival je uspio postati “prepoznatljivo lice” kojeg lokalno stanovništvo s veseljem dočekuje u ovo doba godine.

27.10.2017. Muzej Žitnica, Sv.Križ Začretje
Luboš Bena & Bonzo Radvanyi , Miroslav Evačić Traveling Band
Zagorje Blues Etno Festival #4 koncertom je otvoren u Sv. Križu Začretje. U intimnom ambijentu Muzeja Žitnica nastupio je Miroslav Evačić Traveling Band te gosti iz Slovačke Luboš Bena i Peter ‘Bonzo’ Radvanyi.
Miroslav Evačić Traveling Band je, kao što samo ime kaže, poveo slušatelje na eklektično putovanje od autorskih skladbi do međimurskih narodnih pjesama kojima su specifičnim načinom sviranja dali osobni pečat.
Luboš Bena & Bonzo Radvanyi, “energetska bomba” iz Slovačke, prodrmali su posjetitelje Žitnice. Dvojica blues veterana glazbu izvode s mnogo iskrenog entuzijazma tako da publika ima kompletan audio-vizualan doživljaj. Na zabavan su način svirali obrade blues klasika ali i nije manjkalo ni bluesa na materinjem jeziku. Publika je sjajno reagirala na komunikaciju na slovačkom, a kad su se počele spominjati poveznice koje vežu naše dvije zemlje, auditorij je bio u potpunosti ”kupljen”. Luboš se pohvalio da živi u gradu Zahoriu, u prijevodu ”mjestu iza planina”, misleći na Male Karpate. U trenu je svima postalo savršeno jasno da su ovi glazbenici, od svih mjesta na svijetu, točno sad u svojoj bratskoj regiji. Slovački zagorci u Hrvatskom zagorju, bliže od toga nije moglo biti.
Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme ”Sweet home Zagorje”. Publika je pjevala, a na pozornici su se gostima iz Slovačke pridružili Miroslav i Gordana Evačić te osnivač Zagorje Blues Etno Festivala, Tomislav Goluban.

28.10.2017. Muzej Radboa, Radoboj
Mladen Medak “Gaga” – predstava “Kajbare”
U radobojskom muzeju Radboa bjelovarski je kantautor i šansonijer Mladen Medak Gaga odigrao glazbeno-scensku predstavu kabaretskog tipa s elementima stand up komedije: “KAJBARE – zaglazbancije i politikancije”. Humoristično, svevremensko ”pretresanje”problema malog čovjeka i uvijek aktualno simpatično podbadanje regionalnih različitosti i dijalektalnih nerazumijevanja, definitivno je našlo svoje mjesto pod suncem ovog festivala.

06.11.2017. Zelena dvorana, Zabok
Radionica usne harmonike
U ovogodišnji Zagorje Blues Etno Festival uključilo se i Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije čiji su članovi imali nešto drugačiju radionicu od uobičajenih. Naime, članovi Društva su od voditelja ovog programa koji se održao u Zelenoj dvorani u Zaboku, Tomislava Golubana, naučili ponešto o usnoj harmonici, njenoj povijesti, ali i o tehnikama sviranja koje su isprobali u praksi zahvaljujući instrumentima koje je za njih osigurala tvrtka Hohner.

08.11. – Kulturni centar KLANJEC, 19h
Radionica “Zvuk, ritam, tišina”
Od najmlađeg sudionika, dvogodišnjeg Ivana, predškolaca koji dva sata nisu izašli iz Trajkovog bubnjarskog kruga, brojnih školaraca, mladih, “sredovječnih” pa sve do na akciju uvijek spremnih klanječkih penzića, baš svi su uživali stvarajući glazbu za koju nisu ni znali da postoji u njima.
Koliko je publiku ponio ritam bubnjeva najbolje svjedoči i to da čak ni oni koji nisu našli svoje mjesto za instrumentima, nisu više od dva sata odlazili iz Galerije već su uživali i to sa stalnim smiješkom na licima, uključujući i klanječkoga gradonačelnika.
Inače, Trajkov je osmislio seriju glazbenih radionica namijenjenih osnovnim školama, a također je i stručni suradnik izdavačke kuće “Školska knjiga”, odjela za glazbeni odgoj, a sa radionicama putuje posvuda, pa tako i po Zagorju. Cilj radionice je da ljudi shvate da je glazba nešto najbitnije što imaju u životu, a to nije mala stvar – naglasio je Branko Trajkov.

16.11. – City Caffe ZABOK, 20h
Koncert
Be Ha Ve
Ivica Kostelić + Tomislav Goluban Band
Zabočki City Caffeje bio pretijesan za sve znatiželjnike koji su se okupili na koncertu zagrebačkog sastava BE HA VE te benda Tomislava Golubana koji je za tu prigodu ostvario suradnju s našim najuspješnijim skijašem Ivicom Kostelićem.
Koncertnu večer otvorio je peteročlani sastav BE HA VE koji je promovirao debitantski album “One of these Days”. Odličan kontakt s publikom ostvarili su zahvaljujući pitkoj kombinaciji rocka, bluesa, countryja i folka. Nastavak festivalskog druženja preuzeo je Tomislav Goluban Band i ovogodišnja zvijezda festivala Ivica Kostelić. Iako je prvenstveno sportaš, uvijek je isticao ljubav prema rock i blues glazbi u kojoj iznimno vješto vozi svoju glazbenu kombinaciju. Publika je s odobrenjem pozdravljala odličan set pjesama sastavljen od Golubanovih originala ali i obrada blues klasika.

17.11. – Punkt Beer House MOKRICE, 21h
Koncert
Jed Becker’s Group
Punkt Beer House iz Mokrica bio je domaćin posljednjeg koncerta ZBEF-a #4. U klupskoj atmosferi, po prvi put u Zagorju, predstavili su se članovi riječkog blues sastava Jed Becker’s Group, gitarist i pjevač Emir Grozdanić, basist Damjan Grbac i bubnjar Tonči Grabušić. Uz čvrsti blues-rock zvuk svojim su
izborom pjesama podsjetili na neke od najvažnijih predstavnika blues i rock glazbe.

www.zagorjeblues.com