Country Blues iz Chicaga

Joe Filisko & Eric Noden

Akustično glazbeno blues putovanje od američkog Juga i tople delte Mississippija do hladnog sjevera i vjetrovito-čeličnog Chicaga.

Joe Filisko & Eric Noden “rootsduo” iz Chicaga, glazbenici su posvećeni izvedbi autentičnog bluesa kakav se svirao u prvoj polovici 20 stoljeća – akustična varijanta delta bluesa sa primjesama country bluesa i ragtimea te folk glazbe.

U suradnji sa Američkom veleposlanstvom u Zagrebu, kod nas će nastupiti u sklopu svoje europske turneje. Hrvatsku su posjetili 4 puta i vesele se povratku. ”Bit će nam čast vratiti se u Hrvatsku, publika u Vašoj zemlji zbilja cijeni ugođaj i dušu naše glazbe”, napominje Joe Filisko.

Zajedno sviraju od 2001. godine, a izvoditi će glazbu sa svojih albuma“I.C. Special” i “Missed Train Blues” kao i materijale sa posljednjeg objavljenog, aktualnog “On the Move”.

Joe Filisko vrhunski je svirač usne harmonike te jedan od najcjenjenijih blues edukatora. U suradnji s tvornicom Hohner razvio je novi model usne harmonike „Thunderbird“ koja proizvodi iznimno duboke tonove. Legendarni svirači „usnjaka“ za Filiska kažu da je trenutno „najveći autoritet dijatonske usne harmonike na planeti“ ili ga opisuju riječima: „Čovjek s najvećim utjecajem na razvoj usne harmonike u zadnja dva desetljeća“.

Eric Noden je pak gitarista i pjevač koji je koncertno aktivan 20 godina. Inspiraciju je pronašao u pionirima blues glazbe; Robert Johnson, Reverend Gary Davis i Charley Patton neki su od njih. Svira akustičnu i resonator gitaru. Majstor je upotrebe slide-a i otvorenih štimova. Zvuk koji izlazi iz njegovih instrumenata mješavina je ragtime, blues, folk i New Orleans stilova.

Zahvaljujući Američkom veleposlanstvom u Zagrebu!

Lidija Bajuk

Lidija Bajuk diplomirana je učiteljica, etnologinja i antropologinja. Bavi se hrvatskom nematerijalnom kulturom, obredno-običajnim tradicijskim napjevima i usmenim predajama s mitskim motivima. Sklada i pjeva za film i kazalište, surađuje s drugim glazbenicima, s ekološkim i humanitarnim udrugama, s kulturnim i obrazovnim institucijama, piše scenarije za tv-emisije o etnološkim temama, potakla je nekoliko glazbenih etnoprojekata, terenska etnografska istraživanja, … Objavila je i pet samostalnih etno audio-albuma te jedan kantautorski. Za svoj književni i glazbeni rad višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu, među kojima i diskografskom nagradom Porin 2006. godine.

Damir Halilić Hal

Riječki gitarista Damir Halilić Hal, tijekom proteklog desetljeća snimio je pet, od kritike u zemlji i inozemstvu, hvaljenih albuma. Svirao je i snimao diljem svijeta, dijelio je pozornicu i surađivao sa najvećem svjetskim imenima, a o njegovoj veličini dovoljno govori podatak da je njegove albume, u svoj shop na vlastitoj web stranici, uvrstio glazbeni virtuoz Tommy Emmanuel. Hal je ujedno i organizator i urednik programa nekoliko blues festivala u Hrvatskoj.

“Halova posebnost je što svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni”, rekao je legendarni američki jazz/blues gitarist Woody Mann. ***

Easywalkers

Easywalkers su vodeća slovenska blues skupina i djeluju od 2006. godine. Oslanjaju se na bogatu blues ostavštinu (Muddy Waters, John Lee Hooker…) na sebi vrlo prepoznatljiv način. Redovito nastupaju kao kvartet ili trio (gitara, usna harmonika, bas) u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj. U pripremi je prvi album autorske glazbe, koji bi trebao ugledati svjetlo dana do kraja godine.

Zbor Izvor

Zbor Izvor mješoviti je zbor i čini ga tridesetak pjevača. Članovi su većinom iz Zagreba, ali iz drugih krajeva Hrvatske. Uz duhovne skladbe, Izvor često izvodi gospel. Osim u Hrvatskoj, zbor je nastupao i u Austriji, Švicarskoj, Italiji. Na natjecanju zborova u Veroni 2004., po odluci međunarodnog žirija Izvor je osvojio 1. nagradu u kategoriji jazz/blues/pop.

Tomislav Goluban

Tomislav Goluban, svirač je usne harmonike koji publici uvijek priušti originalnu i nesvakidašnju priredbu. Njome Vas uvlači u zagorski blues svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće. Glazba Tomislava Golubana temelji se na tradicijskim napjevima i vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini, začinjenim notama brojnih glazbenih stilova i meridijana. Četverostruki je dobitnik hrvatske diskografske nagrade Porin.